Hoe voorkomt u koolmonoxide in huis?
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat u niet ruikt of ziet. Van een kleine hoeveelheid kunt u klachten als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid krijgen. Van een grote hoeveelheid kunt u bewusteloos raken en zelfs overlijden. Koolmonoxide kan in uw woning komen als uw geiser, gaskookplaat, kachel of cv-installatie niet goed werkt. Controleer ze daarom regelmatig en zorg voor goede ventilatie in huis.
Ventileer uw woning
Houd ventilatieroosters open. Zorg dat er altijd frisse lucht in huis komt. Zeker in de winter als de verwarming aan staat! Heeft u mechanische ventilatie? Laat die altijd aan staan.
Onderhoud gasapparatuur
Laat een geiser of gaskachel jaarlijks controleren door een vakman. Voor moderne cv-ketels is elke 2 jaar voldoende. Controleer de kleur van de vlam bij gasapparatuur, die moet blauw zijn. Geel of oranje vlam? Laat een vakman komen!
Koolmonoxidemelder
Plaats een koolmonoxidemelder (ook wel CO-melder) in elke ruimte met een gastoestel of cv. U kunt een extra koolmonoxidemelder plaatsen op een centrale plaats, bijvoorbeeld een hal of overloop.
Schoorsteenvegen
Laat de schoorsteen van een gaskachel of open haard minimaal 1 keer per jaar vegen. Als een schoorsteenkanaal verstopt is, stromen de verbrandingsgassen uw huis in. En dat is gevaarlijk!
Wat moet ik doen bij vrijkomen van koolmonoxide?
- Zet direct alle ramen en deuren open, er moet zo snel mogelijk zuurstof binnenstromen!
- Zet de geiser, kachel of andere verbrandingstoestellen uit. Laat deze meteen nakijken door een installateur.
- Leg eventuele slachtoffers in frisse lucht.
- Ga naar buiten.
- Bel 112 voor hulp en geef aan dat het om koolmonoxidevergiftiging gaat.
Hoe kan ik zien dat er koolmonoxide vrijkomt?
Vlammen moeten blauw zijn. Zijn ze geel of oranje? Dan komt koolmonoxide vrij.
Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Meer informatie over koolmonoxide kun je bij de GGD vinden. Informatie over koolmonoxidemelders en hoe deze te plaatsen op de site van de brandweer.